Traumaseksualiteit

Wat is Traumaseksualiteit©?*

Traumaseksualiteit is een tijdelijke seksuele identiteit, die ontstaat na een schokkende ervaring in de jeugd, waarbij seksualiteit de hoofdrol speelde en waarvan leeftijds- en / of machtsverschil tussen de betrokkenen een bepalende factor waren. Het is in het moment van deze ervaring waarbij seksualiteit en trauma verbonden raken. Door seksueel misbruik wordt je Traumaseksueel. Deze tijdelijke identiteit kan een leven lang duren.

 

Na seksueel misbruik blijft de dader in jou aanwezig. Op seksueel gebied zijn er ernstige gevolgen. Het eerste gevolg is dat je seksualiteit te vroeg wordt geactiveerd. Je krijgt daardoor een verstoorde seksuele ontwikkeling. Dat geeft problemen met je puberteit (“ik heb nooit een pubertijd gehad”), en je seksualiteit raakt gekoppeld aan de ervaringen die je hebt waardoor je verlangen ontwricht raakt. (“ik kom maar niet los van de sfeer ervaringen”). Je kunt verwarring krijgen over je seksuele identiteit en over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Verder kun je verslaafd raken aan bepaald seksueel gedrag. Al deze gevolgen komen samen in het begrip traumaseksualiteit. 

 

Hoe kun je merken dat je Traumaseksueel bent?

Er zijn 5 kenmerken: 1. je hebt driehoeksrelaties, 2. je hebt twijfels over je eigen lust, 3. je leeft een actief slachtofferschap, (je herhaalt bij wijze van spreken het misbruik in je huidige seksuele relaties), 4. je hebt verwarring over je seksuele identiteit (ben ik hetero of homo?) en 5. je hebt verwarring over je seksuele sekse (je neemt als man graag een vrouwelijke rol in tijdens de seks).

 

Mocht je je hierin herkennen neem dan contact met me op. 

 

*Uit het boek "Traumaseksualiteit" van Peter John Schouten