Seksueel misbruik is seksueel grensoverschrijdend gedrag waarbij gebruik wordt gemaakt van leeftijds- of machtsverschil.
Seksueel misbruik zorgt voor complexe schade aan de innerlijke structuur. Onder seksueel misbruik van jongens wordt verstaan: seksuele contacten met een jongen onder de zestien jaar, die plaatsvinden tegen zijn zin of waarbij de jongen het gevoel heeft (gehad) de seksuele contacten niet te kunnen weigeren en die op het moment van ondervraging als negatief en onvrijwillig worden benoemd. 

 

Als man seksueel misbruikt worden doet wat met je mannelijkheid en zeker als je als kind misbruikt wordt zijn de gevolgen voor een gezonde mannelijke seksuele ontwikkeling groot. Je kunt worstelen met je eigen identiteit en seksualiteit. Je kunt moeite krijgen met machtsverhoudingen, het aangaan van relaties of je verliest jezelf in verslavingen of extreme mannelijke dingen als machogedrag, snelle voertuigen, extreme sports of het jagen op vrouwen. Vreemdgaan en pornoverslaving zijn vaak voorkomende gevolgen. 

 

3 tot 5 % van de mannelijke bevolking is slachtoffer van seksueel misbruik. Dat betekent dat in Nederland 400.000 mannen daarmee te maken hebben.

 

Op het moment van seksueel misbruik valt het slachtoffer in delen uit elkaar. In het moment van de eerste seksuele aanraking raak je jezelf kwijt. Deze verdeeldheid wordt aangebracht door de dader wiens handelen onoplosbare tegenstrijdigheden veroorzaakt. Belangrijke delen van jezelf raken op de achtergrond en onbereikbaar. En de invloed van de dader én zijn daden hebben gevolgen voor je eigen (seksuele) ontwikkeling. Er ontstaat een Psychische Dwarslaesie en gezonde seksualiteit wordt vervangen door Traumaseksualiteit

 

Kun je seksueel misbruik verwerken? 

Verwerken van seksueel misbruik is hard werken en vraagt moed! Hoe krijg je het achter je en raak je vrij van allerlei gedoe in je leven? Kun je de tegenstrijdigheden en machteloosheid oplossen? Ja, dat kan! Verwerken gaat in fasen die je kunt sturen. Doe dat wel in samenwerking met een goede professional. Je kunt het hele traject namelijk niet alleen doen. Hulp vragen is nodig! Iemand leren vertrouwen en je verhaal toevertrouwen is noodzakelijk.

 

Bovenstaande video is eigendom van Peter John Schouten, seksueelmisbruik.info

*Bron: seksueelmisbruik.info